2019.01.24

VÄRLDENS FOLKSAGOR HYLLAS I URBANT KONSTPROJEKT


Modern och figurativ urbankonst möter uråldriga folksagor från hela världen. ARTSCAPE SAGA är konstprojektet som öppnar upp 12 kommuner i Göteborgsregionen för världens kulturer och storskalig gatukonst.

– Folksagor är ett berättarformat som är universellt för alla kulturer i hela världen. Genom att kombinera det med den ofta väldigt moderna gatukonsten hoppas vi kunna skapa många nya och spännande uttryck. Och inte minst fantastiska konstverk, säger Daniel Wakeham, en av grundarna av Artscape som genomför projektet.

Under projektets tre veckor kommer internationellt ledande konstnärer att tillsammans med sina svenska kollegor skapa en imponerande samling muralmålningar runt om i regionen. De offentliga konstverken kommer att vara baserade på populära och mindre kända folksagor från världens alla hörn.

Konst till för alla

12 kommuner i Göteborgsregionen medverkar i projektet som leds av den ideella kulturorganisationen Artscape. Projektets aktiviteter är helt gratis och öppna för alla. Besökare och invånare kommer att få sitta på första parkett när de enorma väggmålningarna växer fram i regionen. Det anordnas även flera konstnärsledda workshops, där vem som helst får vara med och skapa konst tillsammans med erfarna konstnärer.

– Vi ser det som en självklarhet att låta allmänheten delta och sätta sin kreativa prägel på sin omgivning. Gatukonsten är den snabbast växande konstformen idag och kanske den mest demokratiska. Genom att erbjuda ett öppet forum för eget skapande och inspiration hoppas vi kunna sänka tröskeln för konst och kultur, säger Tor Hedendahl, andra delen av duon bakom Artscape.

Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst. Artscape genomförde bland annat Sveriges första gatukonstfestival någonsin i Malmö 2014, Skandinaviens största urbana konstprojekt i Göteborg 2016 och ett av världens mest omfattande gatukonstprojekt i Värmland 2017.

Kontakt:

Daniel Wakeham / +46 73-683 99 22 / daniel@artscape.se
Tor Hedendahl / +46 73-619 73 67 / tor@artscape.se


Faktaruta ARTSCAPE SAGA:

När: 27 maj till 16 juni 2019.
Var: 12 kommuner medverkar i projektet: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Projektet genomförs av Artscape i nära samarbete med de deltagande kommunerna och Nordsjö färg och med stöd av Västra Götalandsregionen.